Találat: 31597
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Magyar disznótor - 5.0 out of 5 based on 2 votes

DisznótorHótakaró alatt szunnyad az ősszel földbe vetett mag, kihalt, néptelen a táj, téli álmát alussza a természet. De figyeljünk csak, a hajnali ködben mintha fénycsíkok bodorodnának az ég felé, s embereket látnánk a szabad tűz körül tevékenykedni. Csak a táj alszik, az emberek számára ezekben a kemény téli hetekben jött el az ideje az év egyik legnagyobb és legszínesebb - a szó szoros értelmében - élvezetekben leggazdagabb eseményének: a disznótornak.

Read More
Találat: 7294
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
A cigányzene a vendéglátásban - 5.0 out of 5 based on 1 vote

A cigányzene múltja és jelene

A cigányzenérőlRégi vendéglátások, lakomák, de szállodák, fogadók, éttermek, kávéházak, vendéglők, csárdák elmaradhatatlan szereplői voltak a híres prímások, neves cigányzenekarok. Régi emlékek között böngészve érdekes nevekre, hangulatos történetekre bukkanhatunk a régmúlt eseményei között. A legrégebbi időkből Bihari János és Cinka Panna neve merül fel az emlékezés homályából. A kiegyezés korának volt nagyhírű prímása Szegeden Erdélyi Náci, aki Gárdonyinak és Mikszáthnak a barátságát is bírta.

 

Read More
Találat: 10503
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Venesz József - Venesz-díj - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Venesz József mesterszakács és a róla elnevezett szakmai elismerés

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakácsGyakran elhangzik Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács neve. Sándor barátom nevét, aki szegedi, szinte biztos, hogy ismeri, persze ő országosan, sőt határainkon túl is elismert vendéglátó szakember. De mi az a Venesz-díj, és hogyan lehet valaki ennek az elismerésnek a birtokosa?
Az MNGSZ, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség honlapján a következő áll. A díj odaítélésének feltételei: "A díjat elnyeri az a vendéglátóipari szakember, elsősorban szakács vagy cukrász, aki legalább 25 éve folyamatosan gyakorlati szakterületen tevékenykedik, és munkájával hozzájárul a magyar gasztronómia elismertségéhez. Szakmai pályafutása alatt személyesen vagy felkészítő mesterként eredményesen szerepelt hazai és külföldi szakmai versenyeken.

 

Read More
Találat: 6700
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Gundel Károly és a gasztronómia - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Gundel Károly a magyar gasztronómia géniusza

Gundel Károly és a gasztronómia"Nem is úgy érzem magam, mint vendéglős, aki pénzért ételt és italt árul, hanem mint vendéglátó magyar házigazda, akinek házát megtisztelik vendégei látogatásukkal" - vallott egyszer így Gundel Károly. Gyönyörű ars poetica, egyszerű, becsületes, szerény, végtelenül család, hivatás és vendégszerető vendéglős volt. Neve úgy forrt össze Budapesttel, mint Zacher-é Béccsel, Kempinski-é Berlinnel, vagy Ritz-é Párizzsal. 1883. szeptember 23-án született Budapesten, édesapja Gundel János. A Budapesti Kereskedelmi Akadémián tanult, a vakáció hónapjait arra használta fel, hogy Németországban, Franciaországban, Svájcban és Ausztriában nyelveket tanuljon, valamint a szakmát tanulmányozza. Megismerkedett Sezar Ritz-el, a zseniális hoteljével, akinek munkássága mély benyomást tett az ifjú Gundelre.

Read More
Találat: 5847
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Gundel János a magyar vendéglátás megújítója - 5.0 out of 5 based on 1 vote
Gundel János és a gasztronómiaBria Savaren a nagy francia gasztrofilozófus szerint többet használ az emberiségnek, aki kreál egy finom új fogást, mint aki felfedez egy új csillagot. A Gundelek megjelenése a magyar gasztronómiában nemcsak számos új fogást jelentett, hanem új stílust, kifinomult ízlést és eleganciát is hoztak a magyar éttermi kultúrába. Gundel János az elsők között jutott arra a gondolatra, hogy az internacionális konyha szelíden pikáns ízvilágával enyhítse a magyar konyha fűszeresen karakteres ízeit.
 
 
Read More
Találat: 10555
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Amit tudni akarsz a Fröccsről - 5.0 out of 5 based on 1 vote

A fröccs története és fajtái

Amit a fröccs -ről tudni akarszEgy mondás szerint, aki a borba vizet tölt az egyéb galádságokra is képes. Ennek ellenére kis hazánkban komoly hagyománya van a fröccsözésnek. Dédszüleink a nyári hőség idején még vermelt jéggel hűtött spriccert ittak. A millennium után az előző századfordulón kezdődött a divatja a fröccsnek ivásban és a vendéglátóhelyi kínálatban egyaránt. A köznyelv és az irodalmi művek is hamar megkedvelték a "fröccs", "fröccsözni" szót, amely Krúdy Gyula, Molnár Ferenc, Bródy Sándor és Hunyady Sándor számtalan művében gyakorta fordul elő. Fokozatosan szokta meg a szót és az italt a nagyközönség.

Read More
Találat: 6874
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
A spárga szerepe a gasztronómiában - 5.0 out of 5 based on 1 vote

A spárga és a reformkonyha

A spárga

Egy találós kérdéssel kezdeném. Íngyötrő tornagyakorlat, kötöző anyag, amely különösen hasznos csomagfeladásnál és egészséges, finom táplálék. Mi lehet a közös bennük? Nos elárulom nem a tigrisbukfenc, nem is a madzag amiről beszélünk, hanem a spárga. Sokan úgy vélik, hogy a világot a szerelem mozgatja, a művészet édesíti meg -és azok az ételek teszik kellemessé, amelyeket öröm látni és élvezet elfogyasztani. A spárga szinte egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy tökéletes táplálék minden jó tulajdonságával rendelkezik és a fáraók kora óta királyok és közemberek kedvence egyaránt.
 
Read More
Találat: 5958
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Pierre-Auguste Renoir - francia konyha és az impresszionizmus - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Pierre-Auguste Renoir - a festészet és a konyha vonzásában

Pierre-Auguste Renoir és a gasztronómia

A művészek gyakran adják tanújelét annak, hogy jártasak a konyhaművészetben is. Mint ahogy a mesterszakácsokban ott bujkál a képzőművészi tehetség, gondoljunk csak egy szépen megtálalt ételkölteményre, nem is beszélve a szakácsversenyek remekműveiről. Ma megpróbálom önöket bevezetni az egyik legnagyobb impresszionista festőművész, Pierre-Auguste Renoir konyhájába, persze csak képletesen. Renoir keveset evett és természeténél fogva inkább az egészséges, egyszerű ételek híve volt. Egy új kapcsolat vagy utazás viszont hatással volt gasztronómiai ízlésére.
 
Read More
Találat: 4651
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Lautrec és az édes élet - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Lautrec - a francia impresszionizmus és konyha bűvöletében

Henri de Toulouse Lautrec és az édes élet

Bizonyára feltűnt a Törzsasztal nézőinek, hogy különféle festmények vagy azok részletei láthatóak a műsorban. Ha jobban megfigyeljük, ezek a képek, mind-mind Francia impresszionista művészek alkotásai. Gondoltam egy merészet - én ugye előadásaimban csak a magyar gasztronómiával foglalkoztam eddig- pedig ezeknek a művészeknek is lehetnek konyhaművészeti kapcsolódásai. És az ember, ha keres, talál. A 19.század harmadik harmada, Párizs, Montmartre, Moulin Rouge, képzőművészek, költők, zeneszerzők mindenféle bohém népek. A 19. század harmadik harmada, Párizs, Montmartre, Moulin Rouge, képzőművészek, költők, zeneszerzők mindenféle bohém népek.
 
Read More
Találat: 6973
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (2 Votes)
Újházy Ede - Újházy tyúkhúsleves - 4.5 out of 5 based on 2 votes

Újházy Ede a színpadon és a vendéglők konyháiban

Újházy Ede és az Újházy tyúkhúslevesEsküvői ebédek, lakodalmak kedvelt első fogása az Újházy tyúkhúsleves. De mitől, mi okból Újházy ez a leves? A válasz egyszerű: a névadó Újházy Ede a századelő neves színésze. Magas, nehéz testű ember volt. Aránylag kurta, befelé görbülő lábszárakkal, amilyennek Mátyás királyt írták le egykoron. Széles harcsabajuszos, mély és dörmögő hangú. A megszólalása színpadon és az életben mindig eseményszámba ment. Orvoscsemete volt, édesapja Debrecenben főorvosként a színészeket is gyógyította. Fiát minden előadásra magával vitte, és megfenyegette: látod gyermekem, ilyenek a komédiások! Minden lehetsz, de ez az egy soha, talán épp ezért lett színész.
 
Read More
TOP
ÁLLÁS AJÁNLAT!

Az Algyői Halászcsárda csapatába
MUNKATÁRSAKAT keresünk!

Betölthető pozíciók:
- SZAKÁCS
- KONYHAI KISEGÍTŐ
- PULTOS
- FELSZOLGÁLÓ

Gyere hozzánk dolgozni, ha:
- szereted a pörgést,
- szeretsz és tudsz is dolgozni,
- igényes vagy a munkádra és környezetedre
és persze, ha szeretnél egy szuper csapat tagja lenni!
Jelentkezni fényképes önéletrajzzal az étteremben vagy az Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. e- mail címen, fizetési igény megjelölésével lehet.