Találat: 5501
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Petőfi Sándor befordult a konyhára - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Petőfi Sándor és a gasztronómia

Petőfi Sándor, a márciusi ifjak vezére és a gasztronómiaValamennyi írónk, költőnk közül Petőfi Sándor életrajza a leginkább ismert. A márciusi ifjak vezéreként a március 15-e hőseként majd az 1848-49 -es szabadság küzdelem mártírjaként a nemzeti legendárium egyik központi alakja lett.
A XIX. század ötvenes - hatvanas éveitől ő jelentette magyarság számára a nagybetűs költő fogalmát. Élete legalább annyira kultusz tárgya lett, mint költészete.
Nagyjaink közül alig akad olyan, aki közömbös lenne kora gasztronómiája, vendéglátási kultúrája iránt.
 
Read More
Találat: 5575
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Móra Ferenc asztali örömei - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Móra Ferenc: "sok gyönyörűséget az evés nem okozott soha nekem"

Móra Ferenc és a gasztronómia

Nagyjaink közül alig akad olyan, aki közömbös lett volna kora gasztronómiája, vendéglátási kultúrája iránt. A mai adásban Móra Ferencről, szeged nagy fiáról szeretnék megosztani Önökkel néhány gondolatot. Nem tisztem írói kvalitásait, sem múzeumigazgatói tevékenységét méltatni. Csupán a gasztronómiához való viszonyáról, valamint feleségének szakácskönyvéről szeretnék beszélni. Máig érdekes vélemény olvasható Mórának a "Daru utcától a Móra Ferenc utcáig" című könyvében a mindenkor közönségsikert arató kiadványokról.
Read More
Találat: 24553
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 2.50 (8 Votes)
Magyar reneszánsz konyha - Mátyás király - 2.5 out of 5 based on 8 votes

Mátyás király a reform konyha magyar meghonosítója

Magyar reneszánsz konyha - Mátyás király, Aragóniai BeatrixAz idén ünnepeljük Hunyadi Mátyás az "igazságos" trónralépésének 550. évfordulóját. Ez a történelmi esemény adta az apropóját az Oktatási és Kulturális Minisztérium által szervezett és koordinált "2008 a reneszánsz éve Magyarországon" című programsorozatnak. A magam szerény eszközeivel megpróbálom Önöket elvinni Mátyás király udvarának konyhájába, és igyekszem egy kis ízelítőt adni a reneszánsz gasztronómiából. Mátyás az igazságos - talán még ma is a legismertebb magyar uralkodó - olyan történelmi személyiség, aki évszázadok múltán is ott él a magyar emberek emlékezetében, számtalan monda, mese és legenda őrzi emlékét.
 
Read More
Találat: 8309
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Krúdy Gyula az étkezés kultuszáról - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Krúdy Gyula és a kulináris élvezetek

Pierre-Auguste RenoirAkiről ma beszélni szeretnék, a modern magyar prózaírás egyik legkiválóbb mestere. Elképesztően termékeny író volt, mintegy háromezer novellát, és közel hatvan regényt írt élete során. Az étkezés kultusza nem egyszer felülmúlja a nő és a szerelem jelentőségét? -állítja Krúdy Gyula, akinek műveiben nagyon komoly helyet kapnak a kulináris élvezetek. Krúdy meglehetősen extravagáns életet élt. Este hét órakor kelt fel, nyolckor reggelizett a New York kávéházban, majd gyalogosan átsétált a Tabánba, ahol barátai és hívei várták. A mindenkori pesti polgármesterek is állandó konflist biztosítottak az író számára, amely mindenhová követte őt, s ha elfáradt felült rá.
 
Read More
Találat: 5530
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Mikszáth Kálmán és a vendéglők - 5.0 out of 5 based on 1 vote

Mikszáth Kálmán a vendéglő krónikás

Mikszáth Kálmán az ízek birodalmában

Az olvasóközönség Mikszáth Kálmánt, mint a vendéglátás krónikását általában a pénzügyminiszter reggelijéről, és a parlamenti étkezésekről írott soraiból ismeri. Azt már csak kevesebben tudják, hogy a tizenkilencedik század hetvenes éveiben itt tartózkodása, újságírói pályája idején gyűjtötte egybe és adta közre Szeged korabeli vendéglátóhelyeinek érdekességeit. Tőle ismerjük többek között az akkori "Fekete Sas", az "Arany Páva", a "Hét Választófejedelem", a "Próféta" és sok kisebb vendéglátóhely sikertörténetét, különleges eseményeit. Így az "Arany Oroszlán" volt Szeged Pilvax.

Read More
Találat: 7961
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Jókai Mór és a gasztronómia - 5.0 out of 5 based on 1 vote
A zsidó konyha érdekességeiKevesen tudják, hogy a nagy Jókai életműben komoly gasztronómia történeti írások, összeállítások, forrás-közlések is találhatók. Egyet nem tett a nagy mesemondó: ételrecept írásra nem vállalkozott.

Amikor a XIX. Század végén Ignotus, aki Emma asszony álnéven szakácskönyvet állított össze, e témához felkérte kora legjobb íróit, művészeit is. A Svábhegyen nyaraló író fejedelem a következőket írta neki: "Megpróbáltam konyha receptet írni, de semmi jóízű dolog nem sült ki belőle. Asszonyaink jobban értenek ehhez. Hiszen a mi ételeink készítésénél éppen a szájíz hatása, amit definiálni nem lehet."
Read More
Találat: 24192
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 4.50 (2 Votes)
A zsidó konyha jellegzetességei - 4.5 out of 5 based on 2 votes

Zsidó konyha, kóser ételek, hagyományok

A zsidó konyha érdekességeiA zsidó konyha tartalmazza talán a legtöbb előírást az ételek elkészítésére és tálalására vonatkozóan. Éppen ebben rejlik különlegessége. A zsidók számára fogyasztható, azaz kóser ételek eredete az ókori Izraelig nyúlik vissza és sajátosságai a Biblia számos vallási előírásában, gyökereznek.
A zsidó étkezési törvények nem csak a test étrendjét szabályozzák, hanem a lélek épülését is szolgálják. Az előírások többségét Mózes ötödik könyve tartalmazza, és ezekhez a vallásos zsidó családok ma is ragaszkodnak.
Az ételekre vonatkozó törvények lényegében három csoportra oszthatók.
Read More
Találat: 8419
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Erdélyi - örmény ételek - 5.0 out of 5 based on 1 vote

A diós, mákos patkó, a törökméz örmény eredetű

Az erdélyi - örmény ételekRegényes hangulatokat kelt bennünk az örmény népnév: a Kaukázus és az Ararát mesék ködfelhőivel körülvett bérceit, drága kenetekkel, gyönyörűséges szőnyegekkel, izgató fűszerekkel megrakott karavánokat idézi és különös édességeket, mennyei ízük és tömény zamatuk összhangban van azoknak a dobozoknak és kendőknek pompázatos díszítésével, amelyekben hordozzák őket. De, hogy jön a távoli Örményország és az ő gasztronómiai kultúrájuk ide? A kulcsszó Erdély, amely befogadott sokféle népet, zsidókat, szászokat, Flandria vihar-dagály által földönfutóvá lett lakóinak százait, vagy a svájci anabaptista üldözötteket. Otthont kínált a tizenhetedik században sok örmény menekültnek is. Gyergyóban, Csíkban, Tarján és Besztercén telepedtek meg.
Read More
Találat: 9900
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.63 (4 Votes)
Erdély különleges ételei - 3.5 out of 5 based on 4 votes
Erdély különleges ételeiTransilvania, Zilbenburger, Dacia, Erdély ugyanazt a tájat jelenti. Magyar, román, szász, örmény, zsidó úgy élt itt együtt évszázadokon át, hogy mindegyik gazdagította a másikat, és mindegyik gazdagodott a másikból. Erdély földjének és a rajta élő népeknek sajátos egyéniségük van. Az erdélyi tájakon lakó népekben a történelem közös egyéniséget alakított ki, de közelről nézve végtelenül változatos ez az arc tájegységenkint, népcsoportonkint, sőt falvanként is. Kalotaszeg és a Székelység két külön világ, és ami földrajzilag összeköti őket, a mezőség jobban különbözik tőlük, mint ők egymástól.Ez jellemző az erdélyi konyhára is. Megízleli az erdélyi ember a szomszéd főztjét is, értékeli, megbecsüli, el is tanulja tőle, de mindig megkülönbözteti a magáét.
 
Read More
Találat: 6367
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Tarhonya a magyar konyhában - 5.0 out of 5 based on 1 vote
A tarhonya a magyar konyhábanTarhonya - milyen szépen hangzik ez a szó. Nagysága, színe, elnevezése, de felhasználása is helyenként változik. Általában több tojásból, megfelelő finomságú lisztből, sóval és vízzel gyúrják, mint a közönséges tésztát. Ezután az úgynevezett tarhonyarostán átdörzsölik, és nagyság szerint osztályozzák. A tarhonya elnevezést már egy 16. sz-i kézzel írott szakácskönyvben is megtaláljuk. A kutatók véleménye különböző az eredetéről. Egyesek oszmán-török eredetű jövevénynek tartják, míg mások a perzsa "tarkhane" megfelelőjét látják benne. Ez eredetileg egy darás levesféle, melyet savanyú tejjel készítenek. A délszláv népeknél -melyek hosszú ideig török befolyás alatt éltek-"tarana" néven emlegettek hasonló ételfélét.
 
Read More
TOP
ÁLLÁS AJÁNLAT!

Az Algyői Halászcsárda csapatába
MUNKATÁRSAKAT keresünk!

Betölthető pozíciók:
- SZAKÁCS
- KONYHAI KISEGÍTŐ
- PULTOS
- FELSZOLGÁLÓ

Gyere hozzánk dolgozni, ha:
- szereted a pörgést,
- szeretsz és tudsz is dolgozni,
- igényes vagy a munkádra és környezetedre
és persze, ha szeretnél egy szuper csapat tagja lenni!
Jelentkezni fényképes önéletrajzzal az étteremben vagy az Ez az email cím védett a spam robotoktól. A megtekintéséhez JavaScript szükséges. e- mail címen, fizetési igény megjelölésével lehet.