Algyői Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Algyői halászlé

Harcsapaprikás

Harcsapaprikás

Algyői halaspalacsinta

Szegedi halászlé, szegedi halászcsárdák

Találat: 4212
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
Szegedi halászlé, szegedi halászcsárdák - 5.0 out of 5 based on 1 vote

A szegedi halászlé és a szegedi halászcsárdák helye a magyar gasztronómiában

A szegedi halászlé a bajai és dunai halászlé mellett kétségkivül hazánk legismertebb, legnépszerűbb és legkarakteresebb halászlé fajtája.
Az érintett régiók lakossága, halfőzői között játékos rivalizálás zajlik hogy kinek a halászleve a jobb. A bajaiak számára generációk óta egyenesen az identitásukhoz kapcsolódik a filézetlen bajai halászlé, ami valóban fantasztikus ízélményt biztosít, amiről a Bajai Halfőző Fesztiválon az egész ország halászlé kedvelő közönsége meggyőződhet.
Persze halfesztiválért és ami még ennél is fontosabb, jó halászléért a szegedieknek és az idelátogatóknak sem kell a szomszédba, ne adj isten Bajára mennie, hisz a szegedi halászlé szintén országos, ha nem világ hírre tett szert.
A szegediek számára is az egyik legfőbb szegedikummá vált a filézett szegedi halászlé, amelyet a bajai halászlével ellentétben passzirozással sűrítenek, így egy testesebb, laktatóbb ételt kapunk. A Nemzetközi Tiszai Halfesztivált 2010-ben immár 15. alkalommal rendezték meg a Tisza parton, ahol a verseny során több száz bográcsban rotyogott a szegedi és helyenként a bajai halászlé, de ha ez nem lett volna elég, akkor a Fehértói Halászcsárda óriásbográcsában továbi 15 ezer adag halászlét készítettek, ami nem tűnt túlbiztosításnak, hisz az utolsó csöppig elfogyott. A szegedi halfesztivál jelentősen hozzájárult a szegedi halászlé megismertetéséhez, népszerűsítéséhez és a helyi halfogyasztás drasztikus növekedéséhez, bár a bajai statisztikákhoz viszonyítva még van hová fejlődnünk.
A halászlébe valóról se feledkezzünk meg, hisz a jó féle szegei tükrös ponty, a makói vöröshagyma és a szegedi őrőlt pirosparika nélkül a szegedi halászlé sem lenne az igazi.
Hogy mennyire népszerű hazánkban és a nagyvilágban a szegedi halászlé azt a szegedi halászcsárdák, így az Algyői Halászcsárda pincérei tudnának a legtöbbet mesélni, de a vendégkönyvünk is elég beszédes. Az ország, sőt a világ számtalan pontjáról érkeznek vendégek. Az Algyői Halászcsárda és a szegedi halászlé legújabb, közismert elkötelezettje Gesztesi Károly színművész aki gyakori vendég nálunk. A sok-sok közismert név közül most hirtelen még Bodrogi Gyula neve jut eszembe, aki a Roosevelt téri Halászcsárda (sótartó) filézett pontyhalászlevére esküszik.
A végére már csak egyetlen kérdésre kell választ adjunk. Hol főzik Szegeden a legjobb halászlét, melyik a legjobb szegedi halászcsárda és a legjobb szegedi halászlé? Erre nagyon egyszerű a válasz: az Algyői Halászcsárda!
Félre téve a tréfát, a számtalan visszajelzés, halászcsárdánk népszerűsége és forgalma valóban azt bizonyítja hogy az Algyői Halászcsárda a város ill. a környék, még ha a Szeged melletti Algyőn is vagyunk találhatóak, legnépszerűbb étterme vagyunk. Az igazsághoz viszont hozzátartozik hogy ha a Kedves vendég bármely más, ismertebb, nívósabb szegedi halászcsárdában foglal helyet (pl. Fehértói Halászcsárda, Roosevelt téri Halászcsárda (sótartó), Kiskőrössy Halászcsárda, Jobb Mint Otthon Kisvendéglő, stb.) nagy csalódás biztosan nem fogja érni, hisz bár az egyes szegedi halászcsárdák halászléinek jellege több-kevesebb mértékben el tér, a minőségük és ízük szintén kiváló. Majdnem olyan kiváló mint az Algyői Halászcsárdáé. :)

TOP